čtvrtek 2. listopadu 2017

2 SHORT TRIPS TO GO ON IN SCOTLAND //ENG

Dnes vám povím něco málo o mých dvou oblíbených výletních místech ve Skotsku. Obě místa se nachází na východním pobřeží a jsou jednoduše dostupná hromadnou dopravou z nedalekého Aberdeenu.
//Today I'll tell you something about my two favourite short trips you can go on in Scotland! Both places are situated on the east coast and can be easily approached from Aberdeen by public transport.
DUNNOTTAR CASTLE
O výletu na Dunnottar Castle jsem se tu už před pár měsíci zmiňovala, ale kromě fotek jsem s vámi o něm moc informací nesdílela. Dunnottar Castle hráje důležitou roli ve skotské historii, a to hlavně během Jakobítského povstání během 18. století, protože byl díky svojí strategické poloze téměř nedobytný. Dunnottar Castle sloužil v 17.století také jako skrýš pro skotské korunovační klenoty před invazivní armádou Olivera Cromwella. Ve 20.století byl hrad restaurován a nyní je přístupný pro veřejnost. Vstupné vás bude stát sedm liber, ale návštěva definitivně stojí za to! Pokud se přece jenom rozhodnete zůstat venku, ani tak nebudete mít nouzi o dech beroucí výhledy. Já osobně se vždycky, po návštěvě hradu, vydám kolem pobřeží a následně sejdu na pěšinu klikatící se trávou prudce nahoru. Pěšina mě dovede ke Stonehaven War Memorial, odkud se během několika minut dostávám do městečka Stonehaven. Do Stonehavenu i k Dunnottar Castle se dostanete autobusem X7, který odjíždí z Aberdeenu.

//I've already published one post with lots of photos of Dunnottar Castle here, but haven't really written a lot about it. Dunnottar Castle has played a prominent role in the history of Scotland through to the 18th-century Jacobite risings because of its strategic location and defensive strength. Dunnottar is best known as the place where the Scottish crown jewels were hidden from Oliver Cromwell's invading army in the 17th century. The castle was restored in the 20th century and is now open to the public. Admission will cost you 7 pounds, but I think it's definitely worth the visit. However, there are some amazing spots and views outside of the castle as well! I usually take a walk along the coast and then take a path winding through long grass up the hill leading to Stonehaven War Memorial. You can easily get to both Stonehaven and Dunnottar Castle by bus number X7 leaving from Aberdeen.

Pokud se chystáte do Skotska a máte v plánu navštívit a prozkoumat více hradů, doporučuju vám přečíst si  TENTO článek. :)
//If you're planning to visit Scotland and explore more castles, I highly recommed you to read THIS article. :)



 FORVIE NATIONAL NATURE RESERVE

O Forvie Sands jsem se už taky jednou zmiňovala tady. Nemůžu si pomoct, ale tahle "skotská Sahara" je místo na které se vracím úplně nejraději! Z Aberdeenu se tam dostanete jednoduše autobusem číslo 63. Nejlepší je vystoupit ve městečku Newburgh pyšnící nádhernou pláží, která je oblíbeným útočištěm tuleňů. Samé se mi to nechtělo věřit, ale minule jsem jich tam viděla desítky! Z pláže je pak nejlepší vrátit se zpátky na silnici a po té dojít až k samotné přírodní rezervaci tvořené obrovskými písečnými dunami.
// I've already mentioned about Forvie Sands as well here. This "Scottish Sahara" is probably my absolutely favourite place in whole Scotland! You can easily get there by bus number 63 from Aberdeen. The best option is to get off in Newburgh and take a walk to the local beach where many seals rest. I still can't believe how many of them I spotted there last time! After that I prefer to come back to the main road that I follow all the way to the national nature reserve formed by huge sand dunes.

 these all are seals

SHARE:

Žádné komentáře

Okomentovat

Blog Layout Designed by pipdig